×
search-icon Created with Sketch.

Biserica „Sfânta Treime” – Ghencea, construită pe locul vechii bisericuțe din Lupești

Situată la intersecția străzii Sebastian cu Calea 13 Septembrie, Biserica „Sfânta Treime”-Ghencea a fost ridicată în perioada 1925-1934, pe locul vechii bisericuțe a satului Lupești. Primul lăcaș, atestat documentar în 1921, a fost ridicat de către mai mulți negustori înstăriți, în frunte cu jupân Necula Băcanu.

Între anii 1839-1840, biserica își schimbă treptat numele din Lupeşti în Ghencea, o perioadă fiind folosite denumirile în paralel. Din 1860, biserica a fost cunoscută doar sub numele de „Ghencea”, ceea ce a dus la gândul că Ghencea, un chiriaș al sfântului lăcaș, ar fi avut legătură cu ctitoria, ipoteză însă respinsă de documentele vremii.

Dacă în 1846 biserica era săracă, nepictată și învelită cu olane, în 1891 situația se schimbă, aceasta fiind reparată și pictată de Mihail Dragomirescu.

Biserica nouă a fost ridicată la inițiativa clerului, a credincioșilor și a lui  Ştefan Ionescu Troicea, care a donat o sumă mare de bani pentru a sprijini acest demers, însă izbucnirea Primului Război Mondial duce la amânarea lucrărilor, acestea fiind demarate după război, piatra de temelie fiind pusă în data de 29 iunie 1927.

Deși aproape fără pictură și mobilier, singurele pictate fiind catapeteasma și ușile împărătești, biserica este sfințită la 11 noiembrie 1934, de patriarhul Miron Cristea. Pictura bisericii, de o mare valoare artistică, a fost făcută ulterior, între anii 1941-1948,  de pictorul Gheorghe Popescu,  ajutat de Nuni Dona și sfințită chiar de sărbătoarea Sfintei Treimi, în de 21 iunie 1948.

După cutremurul din 1977, au avut loc noi lucrări de consolidare și de îmbunătățire a picturii vechi.

Slujba de târnosire a bisericii a avut loc în ziua Sfintei Treimi, la 24 iunie 2013.

DISTRIBUIE ARTICOLUL